A
Substancja naturalna pozyskiwana z glonów - krasnorostów. Stosowana jako zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca i emulgator. Jest uznawany za nietoksyczny, może jednak powodować reakcje alergiczne. Jest stosowany do produkcji słodyczy, galret i wędlin. Wykorzystuje się go również do produkcji kosmetyków ponieważ poprawia ich smarowność i zapobiega wysychaniu.
K
Jest to naturalna substancja pozyskiwana z glonów- krasnorostów. Zagęstnik i substancja klarująca. Dodatek do żywności wysokiego ryzyka. nie jest zalecany dzieciom ani osobom z chorobami wrzodowymi. Używany głównie do produkcji słodyczy. W przemyśle kosmetycznym wykorzystywany do produkcji past do zębów i kosmetyków w postaci żelu. W kosmetyce pielęgnacyjnej stosowany do zabiegów regenerujących i nawilżających.
Środek utrzmujący wilgotność, stabilizator oraz słodzik. Pozyskiwany najczęściej z brzozy. Wspomaga przyswajanie wapnia. Ma udowodnione działanie przeciwpróchnicze i antybakteryjne. Polecany dla diabetyków. Pomaga przy odkwaszaniu organizmu. Nadmierne spożycie może spowodować problemy jelitowe - wzdęcia i biegunki. Używany w produkcji wyrobów cukierniczych i gum do żucia. W przemyśle kosmetycznym stosowany w produkcji past do zębów.
- Kwas askorbinowy/witamina C/Ascorbic Acid/E300
Pełni wiele funkcji zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i spożywczym. Jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), czyli zapobiega utlenianiu się składników produktu, dzięki czemu przedłuża jego trwałość. Pełni również funkcję regulatora kwasowości, substancji klarującej oraz stabilizatora. Jest nietoksyczny, jednakże spożycie w nadmiarze powoduje bigunki, nudności i wymioty. Może powodować wysypki skórne oraz przyśpieszać tworzenie kamieni nerkowych. Znajduje się w kremach przeciwzmarszczkowych, farbach i odżywkach do włosów. W przemyśle spożywczym stosuje się do wyrobu wędlin oraz w produktach cukierniczych.