Drzewo chrzanowe

Drzewo chrzanowe – charakterystyka, uprawa, pielęgnacja, właściwości i zastosowanie

Moringa olejodajna często nazywana jest drzewem cudów. Od wieków znana na terenach Azji i stosowana zarówno w celach konsumpcyjnych i leczniczych. Co tak wyjątkowego jest w tej roślinie, że zasłużyła na tak pochlebne miano? Gdzie możemy spotkać drzewo moringa? Czy posiada jakieś magiczne właściwości? Sprawdźmy to!

Drzewo chrzanowe – charakterystyka

Drzewo chrzanowe (z łac. Moringa Oleifera) znane pod nazwą drzewo moringa, drzewo pałeczkowate, drzewo ben, drzewo oczyszczające, drzewo długowieczność, a także drzewo cudów. Jest drzewem tropikalnym preferujące temperaturę od 22 do 35 stopni Celsjusza. Bardzo źle znosi chłód i przymrozki.

Drzewo to można spotkać na terenie Azji w okolicach Indii i Pakistanu. Występuje też w Ameryce Południowej i Afryce. W warunkach naturalnych drzewo moringa potrafi urosnąć nawet do 10 metrów wysokości. Jest jednym z najbardziej niesamowitych drzew na świecie.

Posiada szereg właściwości leczniczych. Od lat jest wykorzystywane w celach prozdrowotnych, konsumpcyjnych i przemysłowych. Korzysta się z jego korzeni, kory, liści, kwiatów i owoców. Każda z tych części posiada nieco inne właściwości.

Drzewo chrzanowe - moringa
Źródło: Pixabay

Drzewo chrzanowe – właściwości

Drzewo chrzanowe nie bez kozery nazywane jest drzewem cudów. Posiada ono bowiem właściwości podobne do antybiotyku. Działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Roślina ta bogata jest w mnóstwo substancji odżywczych, witamin i minerałów, takich jak:

  • białka (2 razy więcej, niż soja)
  • przeciwutleniacze (chlorofil, luteina, rutyna)
  • żelazo (25 razy więcej, niż szpinak)
  • potas
  • wapń
  • fosfor
  • miedź
  • mangan
  • selen
  • magnez
  • bor (najwięcej, że wszystkich roślin)
  • chrom
  • witaminy A, C, D, E, K
  • witaminy z grupy B
  • kwasy Omega 3, 6, 9.

Drzewo chrzanowe – na co pomaga

Dzięki temu, że roślina jest tak bogata w składniki odżywcze, wykazuje szereg działań prozdrowotnych. Wspomaga codzienną pracę mózgu i redukuje stres. Pomaga w walce z przewlekłym zmęczeniem i osłabieniem. Świetnie przeciwdziała anemii. Odpowiada za prawidłową pracę naszych mięśni. Wpływa bardzo pozytywnie na zęby i kości.

Wspaniale poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. Podkręca nasz metabolizm, wspierając procesy odchudzania. Obniża cholesterol i reguluje poziom cukru we krwi. Regularne stosowanie preparatów z drzewa chrzanowego działa bardzo korzystnie na nasz organizm. Wspiera układ odpornościowy, pomagając w zwalczaniu częstych infekcji.

PRZECIWWSKAZANIE

Drzewa chrzanowego przede wszystkim nie powinny stosować kobiety w ciąży. Moringa może wywołać skurcze macicy. To w konsekwencji może doprowadzić do poronienia. Każdy produkt zarówno farmakologiczny, jak i naturalny obarczony jest ryzykiem alergizującym. W przypadku wystąpienia alergii na moringę należy niezwłocznie zaprzestać stosowania preparatu.

Młoda kobieta w ciąży
Źródło: Pixabay

Drzewo chrzanowe – zastosowanie

Drzewo chrzanowe posiada wiele zastosowań. Produkty pochodzące z drzewa stosuje się w kuchni, szczególnie wschodniej, w kosmetyce, a także ziołolecznictwie. Co więcej, drzewo moringa wykorzystuje się także przy produkcji biopaliwa, mydła, farb do drewna i paszy dla zwierząt.

CIEKAWOSTKA

Moringa posiada właściwości koagulujące. Dzięki nasionom z tego niesamowitego drzewa możemy oczyścić wodę z zanieczyszczeń organicznych i bakterii. By oczyścić 1 litr brudnej wody potrzebujemy 100-150 mg nasion.

Zastosowanie w kuchni

Moringa swoim smakiem nieco przypomina chrzan i rzeżuchę. W jaki sposób można skorzystać z tej rośliny?

Olej moringa – pozyskiwany jest z nasion drzewa chrzanowego. Przechowuje się go w temperaturze pokojowej, w butelce z ciemnego szkła bądź zaciemnionym miejscu. Dzięki wysokiej temperaturze palenia z sukcesem możemy używać go do smażenia. Może być także wykorzystywany do zup, sosów i sałatek.

Liście moringa – posiadają niezwykle cenne składniki odżywcze. Można je przyrządzić podobnie jak szpinak, gotując w wodzie lub dusząc na patelni. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Nadają się również jako dodatki do sałatek i koktajli.

Sproszkowana moringa – jest prawdziwą bombą witaminową. Może być wykorzystywana jako dodatek do humusu, past, jogurtów, serków, sosów, smoothie bądź soków owocowych i warzywnych.

Owoce moringi – strąki moringi można przyrządzić podobnie do szparagów. Posiadają delikatnie słodkawy smak i będą ciekawym i oryginalnym dodatkiem do różnych dań.

Inne zastosowania drzewa chrzanowego

Ziołolecznictwo

Drzewo chrzanowe, czyli drzewo cudów. Od wieków było stosowane do leczenia takich chorób jak astma, epilepsja i czerwonka. Wykorzystywano je także przy zawrotach głowy, ugryzieniach jadowitych pająków i skorpionów. Liście moringi pozwalają stworzyć preparat zwalczający gorączkę, katar oraz choroby górnych i dolnych dróg oddechowych. „Salvestrol” zawarty w tej roślinie działa jak naturalny antybiotyk. Najczęściej stosuje się proszek z liści moringa, jendak popularny jest również napar.

Napar z liści moringi: 1 – 1,5 ciętych liści należy umieścić w szklance i zalać wrzątkiem. Parzyć przez 5-10 minut.

Dzienna zalecana dawka to nie więcej, niż 4 gramy ciętych liści. Jeśli natomiast zastosujemy liście sproszkowane nie powinnyśmy stosować więcej, niż 1 łyżeczkę na dzień.

Drzewo chrzanowe w ziołolecznictwie
Źródło: Pixabay

Właściwości pielęgnacyjne

Moringa pomoże nam w zadbaniu o kondycję naszych włosów i skóry. Olej z moringi posiada kwasy oleinowe. Możne on służyć do olejowania włosów. Można też stosować go jako dodatek do kremów i balsamów. Stosowanie oleju moringa pozwala osiągnąć niesamowite efekty. Działa łagodząco, nawilżająco i odżywczo. Włosy staną się miękkie i lśniące, a skóra piękna, promienna i zadbana.

Masaże olejem moringa

Olejek moringa jest niezwykle lekki. Posiada przeciwutleniacze, przez co idealnie sprawdzi się przy skórze dojrzałej. Wygładza i zmiękcza naskórek. Dzięki swoim właściwościom odżywczym może być używany jako olej bazowy do masażu. Oczyszcza pory, rozświetla cerę, wygładza zmarszczki, stabilizuje wydzielanie sebum i sprawia, że twarz stanie się promienna.

Olej moringa na poparzenia

Dzięki właściwościom antyseptycznym i przeciwzapalnym olej moringa doskonale sprawdzi się przy poparzeniach słonecznych, ugryzieniach owadów, drobnych rankach i otarciach. Przyśpieszy proces gojenia naskórka.

Drzewo moringa – uprawa w domu

Drzewa moringa rosną w lasach tropikalnych. Kiepsko radzą sobie z chłodem i minusowymi temperaturami. W warunkach naturalnych roślina potrafi osiągnąć do 10 metrów wysokości, jednak nie obawiajmy się tego. Uprawiając drzewko w domu, możemy je przycinać.

Roślina ta najlepiej czuje się w ziemi piaszczystej. Poradzi sobie też w glebie nieco gliniastej. Jeśli pragniemy stać się szczęśliwymi posiadaczami drzewka cudów, możemy je samodzielnie zasadzić w donicy. Drzewko może nas obdarować strąkami już po roku. Po 3 latach uprawy liczba strąków wzrasta nawet do 400. Dorosłe osobniki posiadają ich 3 razy więcej.

Jak zasadzić drzewko z nasiona?

  • Umieszczamy nasionko w wodzie na 24 godziny
  • przygotowujemy doniczkę o średnicy ok. 8 cm, zapełniamy ją odpowiednim podłożem z dodatkiem sproszkowanego węgla aktywnego i obficie podlewamy
  • umieszczamy nasionko w ziemi na głębokość ok. 1 cm, następnie zasypujemy i delikatnie palcami przyklepujemy
  • stawiamy doniczkę w słonecznym miejscu, pamiętając o regularnym podlewaniu
  • wykiełkowane nasionko powinniśmy ujrzeć po około miesiącu
  • gdy korzenie przerosną doniczkę drzewko należy przenieść do większego pojemnika.
Drzewo moringa
Źródło: Pixabay

Drzewo chrzanowe to prawdziwe drzewo cudów. Posiada znacznie więcej składników odżywczych od innych znanych nam roślin. Ma zastosowanie przy wielu schorzeniach. Skutecznie wspiera naszą odporność i wzmacnia cały organizm. Mimo iż w Polsce jest ciągle mało popularne, jest prawdziwy rarytasem wśród ogrodników. Możemy pokusić się o samodzielne wyhodowanie drzewka. Satysfakcja z takiego przedsięwzięcia będzie z pewnością ogromna.

Zyskamy możliwość dostępu do rośliny o bardzo cennych właściwościach. W celach leczniczych możemy też zakupić gotowe preparaty w postaci liści, proszku, oleju bądź kapsułek. Drzewo chrzanowe zdecydowanie jest rośliną wartą naszej uwagi. W naturalny i bezpieczny bezpieczny sposób pomoże nam zadbać o nasz organizm.

Author: adminna

1 thought on “Drzewo chrzanowe – charakterystyka, uprawa, pielęgnacja, właściwości i zastosowanie

  1. Nawet nie wiedziałam, że mm takie drzewko w ogrodzie, dobrze wiedzieć! Bardzo podoba mi się wasza strona. Czekam na kolejne teksty. Pozdrawiam wszystkich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.