Woda mineralna czy źródlana – różnice, którą pić na co dzień, dla kogo woda mineralna a dla kogo źródlana

Aby rozpoznać rodzaj i jakość wody i tę, która jest najlepsza dla osób dorosłych, należy zwrócić uwagę na etykietę na butelce. Parametry, które należy wziąć pod uwagę, to stały skład, którego wartość wskazuje na rzeczywisty ciężar wody, obecność azotynów, które muszą być wyjątkowo niskie jako dzwonki alarmowe dla obecności zanieczyszczeń, a wreszcie zawarte minerały. Ważnym jest znajomość faktu, że nie ma doskonałej ani najlepszej wody. Jest za to idealna woda konkretnie dla nas samych i na potrzeby naszej rodziny.

Moczopędne wody mineralne. Woda mineralna czy źródlana

Ci, którzy chcą schudnąć, dobrze wiedzą, jak ważna jest dobra woda moczopędna, ale także ci, którzy mają problemy nefrologiczne, lub po prostu osoby chcące walczyć z niedoskonałościami cellulitu. Co to znaczy „ma działanie moczopędne”?

Wodę można zdefiniować jako moczopędną, gdy ma zdolność do wytwarzania większej ilości moczu niż ilość wody, którą spożyliśmy. Ogólnie rzecz biorąc, wody te nazywane są hipotonicznymi. Parametrem, który pozwala nam zrozumieć, kiedy woda jest naprawdę moczopędna, jest stała ilość minerałów w temperaturze 180 stopni.

Ważne jest również, aby wody te były bardzo bogate w wapń i magnez, ale ubogie w sód i azotany.

Naturalne wody mineralne i wody źródlane (oligoceńskie)

Stwierdzenie, że woda jest podstawą naszego dobrego samopoczucia jest  rzeczą oczywistą. W obliczu różnych rodzajów wody wielu będzie się zastanawiać, jaka jest różnica między słowami naturalnie mineralna i oligoceńska. Rozbieżność polega na ilości ustalonych minerałów obecnych w określonej wartości na ml.

Gdy w wodach oligoceńskich zasada ustanowiona przez prawo polskie wymaga wartości od 50 do 500 mg \ l , w wodach naturalnych wzrasta ona od 500 do 1500 mg \ l. Te ostatnie mają wyższy procent nieorganicznych substancji krystalicznych. Pochodzą bowiem z podziemnych warstw wodonośnych, które wzbogacają je w pierwiastki takie jak, magnez, wodorowęglan sodu, siarka i żelazo.

Nierzadko zdarza się, że niektóre rodzaje naturalnych wód mineralnych są przepisywane przez lekarzy w celu leczenia określonych chorób. Ponadto, w zależności od obecności minerałów, woda jest klasyfikowana jako „średnio zmineralizowana”, „bogata w sole mineralne” lub „minimalnie zmineralizowana”.

Nalewanie wody do szklanki
Źródło: Pixabay

Wody alkaliczne dostępne na rynku – czym one są?

W Polsce niewiele słyszymy o zjonizowanej wodzie alkalicznej, choć ktoś – szczególnie zainteresowany swoim zdrowiem – coraz bardziej interesuje się jej zaletami. Skutkuje to pojawieniem się pierwszych marek butelkowanej wody alkalicznej na rynku i dzbanków do przygotowywania wody alkalicznej w domu. Woda alkaliczna to woda o zasadowym pH, która ma pH większe niż 7. Wody mineralne mają pH między 6,5 a 8, dane te są widoczne na etykietach butelek.

Jeśli pijesz kwasową wodę, to znaczy o pH mniejszym niż 7, twoje ciało jest zmuszone do pobrania z rezerw organizmu substancji alkalicznych, aby je zneutralizować. Rezerwy te zostaną zużyte i nie będą już dostępne dla swoich zadań.

Jest to problemem, gdy suplementujemy np. wapń, który odpowiada za wzmocnienie kości.

Zjonizowana woda alkaliczna ma znacznie większą moc nawilżania niż normalna woda. Jak zapewne wiesz, odpowiednie nawodnienie jest panaceum na różne dolegliwości naszego organizmu. Sprawia, że narządy, takie jak nerki i wątroba, które są odpowiedzialne za usuwanie toksyn, działają prawidłowo.

Nie wspominając już o tym, że woda alkaliczna  w porównaniu do kranówki ma zdecydowanie lepszy smak zarówno do picia bezpośrednio z butelki, jak i po przegotowaniu.

Zastosowanie

Zastosowań tej wody jest wiele. Doskonale nadaje się do mycia i moczenia owoców i warzyw, ponieważ eliminuje pestycydy i konserwanty. Ze zjonizowanej wody alkalicznej można również przygotować soki lub herbaty ziołowe, zwiększając w ten sposób ich właściwości przeciwutleniające. Z pewnością doskonale nadaje się też do gotowania.

Do użytku zewnętrznego woda alkaliczna może być używana przy oczyszczaniu ran lub oparzeń. Sprawia ona, że sucha skóra jest bardziej miękka. Zmniejsza też trądzik i pryszcze oraz może być świetnym płynem do płukania jamy ustnej.

Popatrzmy tylko na naszą dietę, która jest zazwyczaj zbyt bogata w zakwaszające organizm  pokarmy. Są to: mięso, ryby, jaja, mleko, produkty mleczne, tłuszcze, cukry. Coraz częściej mówi się o diecie alkalicznej, która spotyka się z dużym powodzeniem w przypadku różnego rodzaju problemów zdrowotnych.

Istnieje kilka zaburzeń, które przypisuje się nadmiernemu zakwaszeniu organizmu: candida, artroza, choroby skóry, dna moczanowa itp.

Spójrzmy trochę na charakterystykę chemiczną tej wody:

Mikrostrukturalne cząsteczki wody alkalicznej są zorganizowane w grupy od 3/6 cząsteczek na grupę lub klaster, w przeciwieństwie do wody z kranu lub butelkowanej, która jest zorganizowana w 10/16 cząsteczek na klaster; dlatego jest bardziej nawadniająca!

PH alkaliczne waha się od 8 do 11.

Przeciwutleniacze

Zjonizowana woda alkaliczna jest bogata w elektrony, które wychwytują wolne rodniki  powodujące szybsze starzenie się.

Ma wysoką zawartość minerałów alkalicznych, takich jak wapń i magnez w postaci zjonizowanej, które organizm szybciej przyswaja.

Wody lecznicze na kamienie nerkowe

Według najnowszych szacunków około 10% Polaków cierpiało co najmniej raz w życiu z powodu epizodu kamieni nerkowych, tak zwanych „kamieni w nerkach”. Konsekwencje mogą być przerażające i prowadzić do bolesnej kolki nerkowej, dlatego lepiej jest prowadzić styl życia, który może przeciwdziałać wystąpieniu tego problemu. Powszechnie wiadomo, że podstawowym aspektem zapobiegania kamieniom nerkowym jest dobry nawyk picia odpowiedniej ilości wody przez cały dzień.

Jakie są zalecane wody lecznicze na kamienie nerkowe?

Po pierwsze, dobrze jest wyjaśnić, czym są kamienie nerkowe i dlaczego niektórzy badani wydają się bardziej predysponowani do rozwoju tej patologii. Następnie możesz zastanowić się nad cechami, które woda, którą pijesz, musi posiadać, aby była odpowiednia do ochrony twojego ciała przed tworzeniem się kamieni nerkowych.

Dlatego wyjaśnimy różne wody, które można spożywać od mineralnych do źródlanych, zaczynając od minimalnie zmineralizowanych. Nie zapominając o prostej wodzie z kranu. Wreszcie, podstawową rolę odgrywa odżywianie, które musi być dostosowane do specyficznej diagnostyki danego rodzaju kamieni nerkowych.

  • 1. Czym są kamienie nerkowe?
  • 2. Jakie są zalecane wody na kamienie nerkowe?
  • 3. “Hodowanie” kamieni nerkowych.
Woda z kranu
Źródło: Pixabay

Czym są kamienie nerkowe?

Kamienie nerkowe to małe aglomeraty, które powstają wzdłuż dróg moczowych, szczególnie w nerkach, i składają się z elementów różnego rodzaju, takich jak: szczawiany, cholesterol, kwas moczowy, wapń, fosforany lub cystyna.

Pochodzenie kamieni może być różne. Z pewnością czynnikiem predysponującym są nawyki związane ze stylem życia, takie jak brak nawodnienia, niewłaściwa dieta i inne czynniki osobnicze, takie jak kwasowość moczu, nadczynność tarczycy i przewlekłe infekcje dróg moczowych. To wszystko może przyczynić się do generowania tej choroby.

Ponadto częściej występuje wraz z wiekiem, u białych osób i łatwiej jest mężczyźnie rozwinąć kamienie nerkowe niż kobiecie.

Woda mineralna czy źródlana na kamienie nerkowe?

Picie dużych ilości wody i utrzymywanie nawodnienia organizmu ma fundamentalne znaczenie dla rozcieńczenia soli mineralnych zawartych w moczu i zmniejszenia ryzyka rozwoju kamieni nerkowych. Rozcieńczenie może działać pozytywnie na wytrącanie się kryształów soli. Zmniejsza to ich agregację.

Picie dużej ilości płynów sprawia, że wszelkie kryształy, które są już obecne, mogą być wydalane z moczem. Jeśli cierpisz na to zaburzenie i zastanawiasz się, które wody są najbardziej odpowiednie dla twojego problemu, powinieneś zacząć od oceny niektórych ich cech.

Rodzaje wody różnią się takimi aspektami, jak twardość, ph i obecność pierwiastków śladowych. Najlepsza woda dla osób cierpiących na kamienie nerkowe jest często uważana za minimalnie zmineralizowaną wodę lub źródlaną. To oznacza taką, która jest szczególnie lekka, i w składzie której znajduje się bardzo mało rozpuszczonych soli.

Nie gromadzą się one zatem z substancjami, które tworzą kamienie i pozwalają wodzie wspomóc diurezę i eliminację soli mineralnych.

Innym rodzajem wody stołowej na rynku jest woda mineralna. Wody mineralne, zgodnie z prawem obowiązującym w naszym kraju, mają stałą ilość anionów i kationów, których liczba  waha się od 500 do 1500 miligramów na litr. Są to wody, które pochodzą z podziemnej warstwy wodonośnej i mają bardzo precyzyjne właściwości higieniczne. To mikrobiologicznie czyste wody, ponadto zawierają w sobie zmienne procenty, ale zawsze zgodne z nieorganicznymi substancjami krystalicznymi, a dokładnie solami mineralnymi.

Wśród pierwiastków, które mogą zawierać wody mineralne są: wapń, sód, fluor, fosfor, aluminium, brom, mangan, jod, bar, wodorowęglan, magnez, żelazo, siarka i inne. Mogą być stosowane na różne sposoby w celu przeciwdziałania niektórym problemom fizycznym. Ten rodzaj wody obejmuje wody wapniowe. Niektóre badania potwierdziły jej wagę w walce z kamieniami.

Termin ten definiuje wodę, która dostarcza ponad 150 miligramów wapnia w każdym litrze. Działają one głównie na poziomie żołądka i wątroby i są szczególnie przydatne dla kobiet w ciąży, dla osób w okresie menopauzy i starszych, które mogą skorzystać z ich wzbogacającego odżywianie działania.

Wody bogate w wapń są  też przydatne w leczeniu nadciśnienia, jako adiuwant w zapobieganiu osteoporozie, a także przeciwko tworzeniu się kamieni nerkowym. Wydaje się, że te „twarde” wody są w stanie związać szczawian wapnia pochodzenia spożywczego w jelicie, zapobiegając jego wchłanianiu, a zatem późniejszemu filtrowaniu przez nerki.

Kilka badań epidemiologicznych potwierdziło, że stężenie wapnia w wodzie nie jest związane z większą częstością występowania kamieni nerkowych.

Irańskie badanie z 2011 roku podkreśla możliwy pozytywny, choć skromny, wpływ magnezu zawartego w wodzie.

Ostatnim parametrem, który należy wziąć pod uwagę przy wyborze najbardziej odpowiedniej wody do zapobiegania i zwalczania powstawania kamieni nerkowych, jest pH wody. PH jest związane z obecnością substancji alkalicznych, takich jak wodorowęglany.

Większość rodzajów kamieni nerkowych korzysta ze składników alkalicznych, które są w stanie obniżyć pH moczu, czyli jego kwasowość. Przydatne będzie wybranie wód o pH równym lub większym niż 7, ale należy uważać, aby nie pić wody o zbyt niskim pH, ponieważ obecność wodorowęglanu w dużych ilościach może również przenosić nadmierne ilości sodu i wapnia.

Jeśli chodzi o wodę z kranu, według społeczności naukowej, nie ma ona czego zazdrościć butelkowanej wodzie, ponieważ wody pochodzące z większości naszych akweduktów mają pewną ilość rozpuszczonych soli, podobną do wielu wód dostepnych w sklepach.

“Hodowanie” kamieni nerkowych

Jednym z najzdrowszych nawyków związanych ze stylem życia, który może pomóc w zapobieganiu kamieniom nerkowym, jest z pewnością picie dwóch litrów wody dziennie, najlepiej między posiłkami i co najmniej dwie szklanki, gdy budzisz się rano.

Jednak oszacowanie ilości wody do picia powinno być zawsze dokonywane przez lekarza rodzinnego lub specjalistę nefrologii. Ponieważ zależy to od konkretnego obrazu klinicznego.

W niektórych przypadkach w rzeczywistości picie nadmiernych ilości wody może skomplikować obraz objawowy i wygenerować bardzo bolesną kolkę nerkową, a w najdelikatniejszych przypadkach nawet przyczynić się do niedrożności nerek.

Woda
Źródło: Pixabay

Dieta niskosodowa jest niezbędna, jeśli cierpisz na kamienie nerkowe. Staraj się gotować z mniejszą ilością soli, zastępując ją przyprawami do aromatyzowania potraw i stopniowo zmniejszając jej ilość. Zobaczysz, że powoli podniebienie przyzwyczai się do nowego smaku. Jeśli naprawdę nie możesz jeść bez soli, aby chronić nerki, nie używaj tradycyjnej soli, ale zastąp ją solą niskosodową.

Wśród czynników predysponujących do kamicy nerkowej z pewnością znajduje się dieta o wysokim spożyciu białek zwierzęcych. Prawidłowe odżywianie jest zatem pierwszym niezbędnym krokiem, aby zapobiec tworzeniu się kamieni. Jeśli są one tworzone głównie przez szczawiany, dobrze będzie wykluczyć z diety wszystkie te pokarmy, które są w nie szczególnie bogate, takie jak: boćwina, szpinak, rabarbar, czerwone buraki, jagody, orzechy laskowe, herbata i czekolada.

Jeśli jednak nie chcesz rezygnować z tych pokarmów, możesz je spożywać, o ile wprowadzisz do posiłku źródło wapnia, takie jak dobry ser, aby zmniejszyć wchłanianie szczawianów w jelitach. Dobrze będzie, jeśli zmniejszysz też ilość puryn w diecie. Puryny mają tendencję do zwiększania kwasowości moczu i sprzyjają wytrącaniu się kwasu moczowego. Dlatego lepiej jest ograniczyć spożycie: owoców morza, śledzia, sardynek, kawioru i podrobów.

1 komentarz

  • Ja nigdy nie widziałam żadnej różnicy, ale myślę po waszym artykule wiele się zmieni 🙂 Dzięki za uświadomienie mnie.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.