Pyłek pszczeli – odchudzanie, jak stosować, właściwości, wskazania i przeciwwskazania

W naturze istnieje wiele produktów, które same w sobie są wszechstronnymi środkami zapobiegawczymi i leczniczymi. Do tej kategorii naturalnych prezentów należą produkty wytwarzane przez pszczoły. A jednym z najciekawszych wariantów w tej serii jest pyłek pszczeli. Jego użyteczne właściwości są po prostu zadziwiające w swojej różnorodności. Co to jest produkt z pyłku pszczelego i jakie są jego użyteczne właściwości?

Pyłek pszczeli – użyteczne właściwości

Aby zrozumieć, jakie są pożyteczne właściwości pyłku pszczelego, warto najpierw dowiedzieć się, czym w ogóle jest ten niezwykły produkt. A to nic innego, jak zwykły pyłek kwiatowy, który pszczoły zbierają i przynoszą do ula w specjalnych koszyczkach umieszczonych na odnóżach. Pszczoły zbierają pyłek z różnych roślin i przetwarzają go za pomocą specjalnego podłoża pszczelego.

Pyłek ma kształt małych kolorowych kuleczek wielkości główki igły lub nieco większych. Mogą mieć także różne kolory, a różnice te wynikają z faktu, że pyłek jest zbierany z różnych roślin. Ma lekko słodki smak, czasami jednak może być w nim obecna niewielka nutka goryczy. Również w tym przypadku subtelny posmak zależy od rodzaju rośliny, z której pyłek został zebrany.\

Kuleczki pyłku pszczelego
Źródło: Pixabay

Skład pyłku pszczelego

Skład pyłku pszczelego zawiera ponad 50 różnych substancji, które mogą nasycić nasz organizm niezbędną siłą i zdrowiem, zapewniając skuteczną ochronę przed niekorzystnymi czynnikami.

Warto wymienić niektóre z pożytecznych substancji wchodzących w skład pyłku pszczelego:

  • Witaminy B, C, E, A;
  • Fenokwasy i flawonoidy;
  • Aminokwasy;
  • Polisacharydy, disacharydy;
  • Błonnik pokarmowy;
  • Skrobia;
  • Minerały.

W rzeczywistości skład pyłku zawiera prawie wszystkie pożyteczne dla organizmu człowieka pierwiastki tablicy Mendelejewa. Bogactwo składu zależy od miejsca, w którym pszczoły zbierają pyłek, oraz od odmian roślinności.

Pszczoły miodne starannie wybierają pyłek, gdyż jest on przeznaczony do karmienia pszczelej rodziny. Łatwo się domyślić, że pszczoły, kierując się swoim naturalnym instynktem, wybierają produkt najlepszy.

Ludzie nauczyli się współpracować z tymi niezwykłymi owadami i wykorzystywać niektóre z ich leczniczych pyłków do własnych potrzeb.

Przydatne właściwości pyłku pszczelego

Omawiany produkt pszczeli to naturalny składnik roślinny połączony ze specjalnym pszczelim sekretem. Bogata zawartość witamin, składników mineralnych i substancji bioaktywnych przyczynia się do wystąpienia wielu pozytywnych skutków dla naszego organizmu.

Warto wspomnieć o następujących właściwościach tego produktu:

  • Działanie dezynfekujące, przeciwzapalne;
  • Immunomodulacyjne;
  • Naprawcze;
  • Przeciwnowotworowe;
  • Efekt odmładzający;
  • Działanie przeciwwymiotne;
  • Działanie przeciwsklerotyczne.

Pyłek zebrany z różnych odmian ziół leczniczych może być stosowany w terapii ukierunkowanej, a także w profilaktyce chorób przewlekłych.

Tradycyjni uzdrowiciele podkreślają korzystny wpływ pyłku pszczelego na organizm mężczyzny i kobiety. Produkt ten zawiera ogromną liczbę substancji, które korzystnie wpływają na układ rozrodczy człowieka.

Spożywanie pyłku pszczelego przyczynia się do:

  • Aktywacji komórek rozrodczych;
  • Przywrócenia funkcji seksualnych organizmu.

Mężczyźni czerpią korzyści z pyłku pszczelego, jeśli chodzi o ochronę organizmu przed codziennym stresem i napięciem. Produkt ten wzmacnia i przywraca siłę. Pyłek pszczeli jest przydatny w ochronie układu nerwowego, wzmacnia mięsień sercowy, poprawia hematopoezę.

Kobiety docenią działanie tego produktu w okresie menstruacji i menopauzy. Regularne stosowanie pyłku pszczelego może znacząco wspomóc układ krwiotwórczy, wzmocnić układ nerwowy i stworzyć odporne na stres podłoże psychologiczne.

Pyłek pszczeli jest często podawany dzieciom w celu przywrócenia i utrzymania odporności (w każdym przypadku wymaga to konsultacji z lekarzem). Troskliwi rodzice pragną wzmacniać organizm swój i swoich pociech, nie tylko w okresie ostrych infekcji dróg oddechowych i przeziębień, ale także wcześniej.

Pomaga to niemal na pewno chronić przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Pyłek pszczeli jest również doskonałym środkiem regenerującym, który wspiera organizm i pomaga mu uporać się ze skutkami przeziębienia lub innej choroby zakaźnej.

Pszczoła na kwiatku
Źródło: Pixabay

Przeciwwskazania

Produkty pszczele zawierają pewne enzymy wytwarzane przez organizm pszczoły. Są to na ogół bardzo przydatne substancje. Wiele osób jest jednak uczulonych na te składniki żywności. Pyłek pszczeli jest powszechnie uważany za najmniej alergizujący ze wszystkich produktów pszczelich. Jednak osoby ze stwierdzoną alergią na produkty pszczele nie powinny próbować pyłku. Podobnie osoby ze skłonnością do reakcji alergicznych powinny skonsultować się ze specjalistą przed podjęciem decyzji o stosowaniu pyłku pszczelego.

Przeciwwskazane jest stosowanie pyłku pszczelego dla:

  • Osób cierpiących na choroby krwi (słaba krzepliwość);
  • Pacjentów z ciężką chorobą wątroby;
  • Dzieci w wieku poniżej 3 lat;
  • Diabetyków (z zachowaniem ostrożności i uwzględnieniem zawartości sacharozy i fruktozy).

Wszelkie przewlekłe lub ostre stany chorobowe wymagają specjalistycznej porady dotyczącej zasadności stosowania pyłku pszczelego do celów spożywczych.

Lista użytecznych właściwości omawianego produktu jest tak duża, że implikuje szeroki zakres zastosowań.

Jednak przede wszystkim pyłek pszczeli jest interesujący z punktu widzenia medycyny. Nie można przecież ignorować tak wielu użytecznych składników i udowodnionych efektów terapeutycznych.

Pyłek pszczeli w medycynie

Produkt jest stosowany do leczenia i przywracania sprawności organizmu w przypadku ostrych zakażeń układu oddechowego. Pyłek kwiatowy jest dobry do odbudowy i wzmocnienia układu odpornościowego. Produkt ten jest często stosowany w celu poprawy funkcjonowania mózgu, wzmocnienia układu nerwowego i naczyń krwionośnych.

Jest to dobry produkt do poprawy stanu w chorobach stawów czy tkanki kostnej. Stosuje się go jako środek ułatwiający powrót do zdrowia po traumatycznych przeżyciach i stresie. Produkt jest w stanie pomóc, jeśli konieczne jest ustanowienie układu hormonalnego. Pyłek pszczeli jest podawany dorosłym i dzieciom z osłabioną odpornością. Jest to doskonały środek do przywracania i wzmacniania zdrowia kobiet i mężczyzn.

Pyłek kwiatowy jest też przydatny dla osób starszych, ponieważ poprawia pamięć, zapobiega rozwojowi sklerozy, udarowi mózgu i zawałowi serca.

Pyłek pszczeli na odchudzanie – jak stosować

Produkt jest również stosowany w odchudzaniu. Chociaż ten produkt uważa się za dość kaloryczny, jest on powszechnie używany w celu utraty wagi. Pyłek pszczeli przyczynia się do poprawy metabolizmu. Przyspieszając go, produkt ten wpływa na łagodną i bezpieczną utratę wagi. Pomaga „wydalić” nadmiar płynów z organizmu i utrzymać równowagę substancji niezbędnych do zdrowego funkcjonowania. Duża zawartość błonnika powoduje szybsze uczucie sytości i doskonale wpływa na wydajniejszą pracę jelit.

Jak używać pyłku kwiatowego jako dodatku do jedzenia

Pyłek pszczeli można spożywać na wiele różnych sposobów. Należy jednak pamiętać, że może on uczulać, dlatego lepiej wprowadzać go do diety zaczynając od niewielkich ilości. Warto rozpocząć od 1 łyżeczki i stopniowo zwiększać ilość, aż do 1 łyżki stołowej.

Jednym ze sposobów na zastosowanie pyłku kwiatowego jest picie go razem z wodą. W tym celu należy wsypać odpowiednią ilość do szklanki z wodą i odstawić na noc. Miksturę można posłodzić miodem i wypić na czczo zaraz po przebudzeniu. Niezwykłe właściwości pyłku podbiją odporność organizmu o kilka poziomów w górę.

Można go także dodawać do różnych dań. Doskonale sprawdzi się w sałatce, w owsiance czy jogurcie z owocami. Dodany do koktajlu podbije słodycz owoców. Dodając płek kwiatowy do jedzenia, należy pamiętać o jego gorzkim posmaku – zdecydowanie lepiej sprawdzi sie w daniach słodkich. Niezwykłe właściwości pylku pszczelego pozytywnie wpłyną na cały organizm.

Pyłek pszczeli w postaci kulek
Źródło: Pixabay

Podczas zajęć sportowych

Pyłek pszczeli jest bardzo przydatny dla sportowców! Produkt ten jest szczególnie ceniony przez osoby uprawiające sporty siłowe, zajmujące się nimi zarówno amatorsko, jak i zawodowo. Ten produkt kwiatowy pszczeli jest pełen zdrowych protein. Ogromna ilość witamin i minerałów sprawia, że pyłek pszczeli jest niezastąpionym i pożytecznym źródłem siły i zdrowia. Bardzo przydatne jest przyjmowanie go podczas aktywnego treningu siłowego w celu budowania masy mięśniowej i utrzymania zdrowych tkanek.

Czy warto wprowadzić do swojej diety pyłek kwiatowy pszczeli?

Zdecydowanie tak! Swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza mnogości składników odżywczych mających zbawienny wpływ na organizm człowieka. Dzięki pyłkowi pszczelemu można w naturalny sposób poprawić swoją odporność, co jest szczególnie przydatne w okresie jesienno-zimowym. Oprócz tego pyłek wpływa na przyspieszenie metabolizmu, więc idealnie sprawdzi się u osób pragnących zrzucić kilka kilogramów. Z pewnością warto przyjrzeć się dokładniej pyłkowi kwiatowemu i rozważyć dodanie go do swojego jadłospisu.

1 komentarz

  • Ciekawy i interesujący artykuł. Jestem zachwycona, że do was trafiłem. Dobrego dnia dla wszystkich i serdecznie pozdrawiam autorów.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.